3.5.15

Hönssoppa

Det här receptet går att göra med en hel eko-höna eller med kycklingbröst med ben i. Det är givetvis lättare att köra med kycklingbrösten men om din matresa fått dig att vilja avstå från allt som kommer från broilerhöns så är detta alltså ett ypperligt recept där man kan använda eko-värphönsen som numera går att köpa i frysdisken i de flesta matbutiker. Skriver alltså två olika recept beroende på vilket du väljer.

Ingredienser:
1 ekohöna/ 4 kycklingbröst
2 potatisar
2 morötter
1/3 butternut pumpa
1/3 broccolihuvud
1/2 dl ris, 2/3 dl quinoa
1 lök
gurkmeja
paprika
salt
(hela pepparkorn)
olivolja/kokosolja
(färska korianderblad)

Ekohöna:

Tina upp hönan över natten. Koka den i ca 1,5h (ju längre destu bättre) med lök, selleriblast, morot, havssalt och svartpeppar. Fiska upp hönan. Sila ur resterna, och ta till vara buljongen (som du använder i soppan, himmel så gott!). Skär ut allt kött från hönan och använd i soppreceptet. Använd 1,5l av buljongen och fyll på med vatten. Gör för övrigt som i receptet nedan.

Kycklingbröst

Bryn kycklingbitarna på svag värme i stekpanna. För över den i en stor kastrull (5 liter) och fyll på med vatten så att det täcker dem. Koka upp. Under tiden skala och sätt till potatis och morötter i bitar. Tillsätt ris/quinoa (obs, skölj dem i en sil innan du lägger det i kastrullen). Fyll på med mer vatten efterhand. Efter 15 minuter tillsätt pumpa i passligt stora bitar och broccolibitarna. Hacka lök och bryn i stekpanna tillsammans med paprika. Tillsätt löken när soppan är färdig och krydda med ca 1 tsk gurkmeja. Salta. Klipp eventuellt i lite korianderblad för att få en färsk smak.

En liten detalj: den här rätten är nästan godare dagen efter!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar