19.2.15

Barnvänlig gourmetmat

Ikväll hade för omväxlingsskull middagsgäster. Vi tog tillfället i akt och tinade upp en inre filé från sommarens leverans av highlander kött. Det är så fint kött att jag pantat på det i en hel evighet. Men nu! Ack så gott. Det goda med att vara gift med en chilenare är att han kan det här med grillat kött. Och det trots att han var vegetarian när vi träffades! Grillat är bland det enklaste man kan bjuda på. Och vi har en elgrill som är äldre än vårt äktenskap. Den har varit med om mycket den. Och fortfarande mår den prima!

Det hela var ackompanjerat med rotsaker i ugn, en kinakåls/appelsin sallad och lite ugnsgräddade brysselkål till. Mums! Det lustiga med brysselkålen att det snabbt blev den äldsta dotterns favorit efter kostomställningen. Jag trodde aldrig att hon skulle gå med på att äta brysselkål, men ser man på, tji fick jag. Ugnsgräddade i två matskedar kokosolja och lite salt är väldigt barnvänligt i smaken. Om någon undrar. Vi fick hejda henne idag så att vi andra också skulle hinna få smaka. Den yngre dottern mumsade både brysselkål, kött och rotsaker så till den milda grad att hon var kladdig från topp till tå när middagen var över. Men även mätt och belåten!


Till efterrätt hade jag rört ihop ett nytt muffinsrecept. Till muffinsen hade vi äppel/avokadoglass, som jag mixtrade ihop just innan servering. Det är alltid en liten pärs att göra nyttiga efterrätter till middagsgäster, speciellt då barn är med i bilden. Men det här fungerade verkligen bra! Och all mat var fixad på drygt en timme, en timme från att jag steg upp från arbetsbordet och gick in i köket. Vad mer kan man begära en vanlig sketen torsdag?

Här kommer recepten:

Tahinimuffins:
4 ägg
75 g dadlar (eller 7-8 stora dadlar)
2 msk tahini (eller mandelsmör)
1 dl kokosmjöl
1 dl kakao
1 tsk vaniljpulver
1 tsk bakpulver
1 msk kokosolja

Vispa äggen pösigt. Mixa ihop de andra ingredienserna i en matberedare. Vänd ner äggen i den mörja smeten.  Häll upp i muffinsformar. Grädda i 15 minuter på 180 grader.
Äppelavokadoglass:
6 st skalade, urkärnade frysta transparent blanch äppel
2 avokadon
3 msk vatten
(en näve valnötter)


Kör avokado och äppel i matberedare. Tillsätt vatten medan maskinen snurrar. Kör till sist ner valnötterna men vara så att de krossas lätt.


Så här såg den sista biten ut då jag räddade den för fotografering:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar