19.8.13

Utlovade recept

Jag var aktiv på bak-fronten på veckoslutet. Och bilder kom upp på Facebook. De fick en viss uppmärksamhet med önskan om recept. Så här kommer recepten. Alla på rakan.


Banan-valnöts muffins


3 ägg
2 msk kokosolja (eller smör om det funkar för dig)
2 msk kokosmjölk
2 msk honung
2 bananer
1/2 tsk kanel
1/2 tsk nejlika
1/4 tsk havssalt
1/2 tsk vaniljpulver
1,5 dl kokosmjöl
1,5 dl valnötter
1/2 tsk bakpulver

Blanda ägg, oljan, mjölken, honungen, bananerna, salt och kryddor i en matberedare. Blanda ihop kokosmjöl och bakpuler innan du lägger dem i matberedaren. Tillsätt valnötterna och låt beredaren göra sitt jobb tills nötterna är passligt stora (inte för länge alltså). Lägg smeten i muffinsformer och grädda i 250 grader, 20 minuter.






Äppelmuffins

2 ägg
2,5 dl mandelmjöl (jag använde det som blivit över från mandelmjölk, dvs en våtare variant)
1,5 dl bovetemjöl
2 bananer
1 tsk bakpulver
1 tsk kanel
1 tsk vanilj
3-4 små äppel
Kanel

Blanda alla ingredienser förutom äpplena. Lägg i muffinsformar. Skala äpplena och dekorera muffinsarna alternativt tryck in äppelbitarna i muffinsdegen - 3-4 bitar per muffins beroende på storleken på bitarna och muffinsformarna.

Grädda i ca 20 minuter (tills muffinsen är genomstekt) i ca 200 grader.

Inga bildbevis här tyvärr!


Fejkat rågbröd
 (inspiration från Kärnfrisk Mat)

1,3 liter vatten
3 msk fiberhusk
2 dl krossat bovete
2 dl hirsflingor
5 dl bovetemjöl
1,5 dl malda linfrön (omalda går också bra)
3 dl rårismjöl
3 msk honung
1,5 dl carob pulver
1-2 msk salt
3 msk solrosfrön
2 msk (eller mer) fänkålsfrån eller kumminfrön


Beredning: blanda vatten med fiberhusk, låt stå ca 10 minuter. Blanda i resten av ingredienserna. Jag använde matberedaren. Låt stå i ytterligare 10 minuter så att smeten hinner tjockna till ordentligt. Grädda i brödformer i ugn. Silikonformer fungerar utmärkt utan smörjning, andra kan behöva smörjas. 200 grader tills genomgräddade (1,5h ungefär, kanske lite mindre, håll koll).







Ålandspannkakor a la americana
 (inspiration från Kärnfrisk Mat)

De här pannkakorna uppskattades av hela familjen (förutom lille herremannen då som kommit in i en matvägrar period utan like, men det är hans problem om han bara vill äta knäckis hela tiden...och vårt då han blir på dåligt humör mellan mattiderna, tur att det finns äppel i trädgården...).

2 dl kokt kallt ris
3 ägg
3 dl bovetemjöl
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma
2 mosade bananer
1 msk kokosolja
1 tsk bakpulver
en gnutta salt

Mosa bananern och blanda i övriga ingredienser. Detta är ett av få recept där matberedarn varit onödig. Forma till passligt stora pannisar och stek i rikt med (kokos)fett. Pass på med värmen, de bränns snabbt!





Äppelpaj

Istället för att ordna restaurangdag igår så bjöd vi hem några vänner på kaffe och äppelpaj. Nästa gång ordnar jag nog ändå restaurangdag - namnet är redan klart: Sweet Dream Café.

2 ägg
2,5 dl mandelmjöl (igen överbliven från mandelmjölken)
2 dl bovetemjöl
3 rivna morötter
1 rivet äppel
1 tsk kanel
2 msk kardemumma
1 tsk bakpulver
en gnutta salt
3 msk citronsaft

6- 7 små äppel

 Blanda alla ingredienser (förutom deko-äpplena) i matberedare. Lägg i smord form. Skala äpplena och skär i kluftor, dekorera kakan. Grädda i ugn 200 grader, 40 min eller tills den är genomstekt.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar