10.5.13

Varför protestera?

För mig presonifierar Monsanto det värsta i vår moderna värld. Det som är mest skrämmande av allt är att firman har för tillfället all makt i världen att uppnå sitt mål att kontrollera världens matproduktion. Utan att gå in alltför mycket på djupet ska jag försöka återge några av mina tankar om varför jag för första gången i mitt liv tänker frivilligt gå ut på gatan och protestera i den världsomspännande protesten "March Against Monsanto".

1. Monsanto beslagtar frön genom att patentera dem och gör det olagligt för små jordbrukare att spara sina egna frön för framtida behov. I många utvecklingsländer har det här varit ett tema länge redan. Monsanto kommer in, antingen genom att påverka lagstiftningen så att de kan patentera helt vanliga frön som används i jordbruk, eller genom en väldigt övertygande marknadsföringskampanj till intet ont vetande småbönder där man lovar dem större avkastning om de övergår till Monsantos frön. I själva verket uppstår det mer problem än vinst, och bönderna blir beroende av Monsanto, for life. Just nu förbereds ett lagförslag med liknane innehåll i EU.  För mer information, kolla in Vandana Shivas arbete här.

2. Monsanto manipulerar växter så att de ska bli mer resistenta mot insekter och klara av företagets egna bekämpningsmedel.  Ett av de bekämpningsmedlena är "Roundup" som är en biprodukt av deras urspungliga uppfinning för krigsföring - du har kanske hört om Agent Orange som användes i Vietnamkriget? Det finns klara (undangömda) bevis för att Monsantos bekämpningsmedel har orsakat ett våg av cancer i områden där bekämpningsmedlen har producerats och där de har använts. Se filmen "The Whole Truth about Monsanto" för att lära dig mer.

3. Monsanto står bakom en stor del av världens soja-produktion. Genom att äga fröna till sojaproduktionen kontrollerar de inte enbart sojabönderna i utvecklingsländer men också indirekt en stor del av hela världens köttproduktion. Och det är inte enbart i svin, nöt och hönskött som sojan varit med och gjort djuren stora och feta på kort tid, också t.ex. i laxuppfödningen används nuförtiden en stor del soja som fiskföda. Sojaodlingar i sig är inte heller någon vacker syn, de har sociala och miljömässiga effekter långt utöver den areal där de odlats. Om du vill lära dig mer om kopplingen Monsanto-köttproduktion, titta t.ex. på filmen Food Inc.

4. Monsanto står för det storskaliga, opersonliga, och konstgjorda i matväg. Företaget är är globaliseringen i ett nötskal. De vill övertyga oss om att utan dem kommer världen att hungra ihjäl då det i själva verket är så att Monsanto skapar mer hunger och lidande på denna jord än vad desperata och fattiga småbönder i utvecklingsländer gör. Deras argument lyder ju att orsaken till att regnskogen i Amazonas skövlas beror på småbönder som i sin desperation hugger ner skog för att föda upp biffkor. I själva verket är det mer komplicerat än så och Monsanto är en stor del av problemet. Den sorts produktion som företaget förespråkar kräver stora landarealer för att föda den globala marknaden, inte den lokala. Byar som tidigare varit självförsörjande och som kunnat sysselsätta sina invånare genom arbetsintensivt jordbruk försätts i en situation där de blir beroende av mat utifrån, och således och monetära inkomster eftersom de måste köpa den maten, och som följd uppstår arbetslöshet och migration till storstäderna. De som blir kvar i de småstäderna får leva med risken att insjukna i cancer, eftersom mängden cancerframkallande bekämpningsmedel är en nödvändighet för att producera storskaligt. När fälten besprutas får lokalbefolkningen stå ut med att andas in den giftiga lukten som sprids över deras byar. Läs mer om effekterna i utvecklingsländer här: Företaget som vill ta patent på moder jord.

5. Monsanto är inte något som bara amerikaner och utvecklingsländer behöver oroa sig för. Monsanto förstör också våra lokala föda här uppe i Norden. Genom en väldigt strategisk och långsiktig strategi har företaget och dess gelikar (läs: en hel drös amerikanska policy-makers) lyckats övertala också våra beslutsfattare och våra bönder om att deras metoder är "det enda sättet" att producera mat för i vårt urbaniserade och industrialiserade välfärdsamhälle. Med färre bönder på landsbygden, mindre intresse för yrkesfiskande och ingen medvetenhet bland konsumenterna om varifrån deras dagliga bröd kommer har företaget kunna tränga sig in i produktionsmetoderna med sina bekämpningsmedel och med sin soja för intensiv  kött- och fiskproduktion. Personligen är jag övertygad om att inget av det är bra för djuren, vår egen hälsa, eller miljön, varken på kort eller lång sikt. Kolla in den här filmen för mer information: FoodMyth: We need industrial agriculture to feed the world.


Alla punkterna ovan är orsaker till att jag för första gången i mitt liv tänker delta i vad som kallas en "protestaktion". Jag känner mig inte bekväm i rollen som aktivist. Jag  tycker inte om tanken att ens i misstag fastna på bild med ett stort protestplakat i handen. Men jag känner att jag ändå måste. För det är det enda sättet som jag kan visa min oro om vart den här världen är på väg om Monsanto får bestämma.

Jag tror inte att min insats kommer att stoppa Monsanto. Företaget har alldeles för mycket makt för att gå att stoppas bara genom en världsomspännande protest. Men jag hoppas att protesten i Finland uppnår så mycket synlighet att:

A) Alla vet vem Monsanto är och vad företaget står för.
B) Våra egna bönder börjar förstå att vi konsumenter bryr oss, att vi inte vill ha mat som framställts på konstgjord väg, vare sig det handlar om bekämpningsmedel eller sojauppfödda biffkor.
C) Den lagstiftande makten i både Finland och EU förstår att vi inte vill att Monsanto kan patentera våra frön eller genmanipulera vår mat.


Om du också bryr dig, om ens bara lite, häng då med i protesten så kan vi känna oss obekväma tillsammans! Protestaktioner arrageras (åtminstone) i Helsingfors, Åbo, Uleåborg och Vasa lördagen den 25.5.

Du hittar mer detaljerad information här:
Helsingfors http://www.facebook.com/events/467590523309704/
Uleåborg http://www.facebook.com/events/109266732581644
Åbo http://www.facebook.com/events/307536046042485

Vasa: www.facebook.com/events/449305375160580


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar