15.5.13

Bubblan

Vi pratade om bubblan igår med en kompis. Om hur det är världens självklaraste sak för oss att veta vad den stora agrijätten står för och varför det mobiliserar tusentals personer världen över i en protestaktion. Det fyller ju våra sidor på sociala medier varje dag, från alla håll och kanter, från Chile eller Argentina i söder till Finland och Sverige i norr. Man blir då smått förvånad när människor ute i verkliga livet tittar på en konstigt när man nämner namnet på agrijätten. Va, vad är det för något? Frågar de. Det är då man inser att man lever i en bubbla.

Men frågan är, vem lever egentligen i en bubbla? De som enbart följer de officiella nyheterna i de officiella nyhetskanalerna, vare sig det är tv, radio, eller dagstidningar? Eller de som får sin information från andra källor? Vems bubbla är det som spricker, när man plötsligt inser att det som tidigare var en självklarhet inte längre existerar? När småskalig frö-försäljning förbjuds till förmån för de stora jättarna (det om de stora jättarna nämns det sällan något om i de officiella nyheterna, än mindre namnet på dem)? När bi-stammen dör ut pga kemikalier som använts till att besprutat våra konventionella grödor så att vi kan få den billigaste möjliga maten i stan? När allt kött som finns i butikerna har fötts upp på genmanipulerad soja medan vi levt i god tro om att genmanipulerad mat är förbjuden i Europa (men ingen har nämnt att man riktigt bra kan importera den för djurföda för att producera den billigaste möjliga maten)?

För att inte behöva konfronteras med livets svåra problematik tror jag att många väljer att stänga ögonen och fortsätta leva sitt liv i sina egna små bubblor.  Ja egentligen, vad har det för betydelse vem som lever i vilken bubbla när bi-stammen har dött ut. Egentligen. Vad har det för betydelse allt det här? Vi kan ju ändå inget göra, så det bästa vi kan göra är att var och en stänga in oss i vår egen lilla bubbla och hoppas, kanske be till gud om man har lyckan att tro på honom, att allt blir bra till slut.

Jag har nu studerat sociala rörelser en stund, riktigt på djupet, i ett tidsperspektiv på 15 år. Jag tror att jag vågar påstå att det har en betydelse i vilken bubbla vi väljer att leva i. Så länge vi lever i en liten bubbla utanför den stora bubblan så finns det en möjlighet att påverka livets gång och kanske t.o.m. spräcka den stora bubblan. Och ju fler vi är i den lilla bubblan, destu större blir den. Om vi inte orkar bry oss, lägger oss på sofflocket, då är det den stora bubblan som gäller. Våga spräcka dina bubblor. Våga ifrågasätta. Våga stå för vad du tror på. Om inte annat, så för binas skull. Ja och kanske för de där "future generations" som Brundtland snackade om. Kanske för deras skull också.


Så nästa gång du ser en begäran  om att delta i den världomspännande demostrationen mot den stora bubblan, ta dig en funderare: i vilken bubbla vill du leva? Vågar du vara med och spräcka bubblor?


2 kommentarer:

  1. Kloka ord! Jag börjar själv vara så trött mina ord och min brist på handling, så det känns skönt att det kommer nåt så här konkret emot. (trots att det är lite skrämmande också att skrida från ord till handling) Hehe, desto större den lilla bubblan blir desto mer mainstream blir det ;) paradoxalt.

    SvaraRadera
  2. Visst är det helt galet. Men så är det. Och tyvärr visar mina studier att bubblor spricker först när det är för sent. Och vissa bubblor spricker aldrig. Därför tror jag mer på growtest...om bara vi får ha fröna ifred.

    SvaraRadera