25.9.13

Hemmakontor: mylla och gummistövlar

Sitter hemma och jobbar idag. Diskmaskinen och tvättmaskinen surrar i bakgrunden. Utsikten är fenomenal! En skog som ser ut att vara i lågor, solstrålar som sipprar igenom mellan löven som ännu krampaktigt håller sig kvar på grenarna. Daggen på blombladen i rabatten vittnar om att frosten är farligt nära. Vi bor ju uppe på en kulle så än har vi klarat oss men med nöd och näppe. Facebook-uppdateringarna vittnar om folk som redan skrapar vindrutor i grannskapet.

 En av orsakerna att jag valde hemmakontoret idag, förutom att mitt jobb tillåter mig göra det och således minska risken för utbrändhet,  var exakt pga den analkande nattfrosten. Tomatplantorna ska räddas, pumporna ska skördas, trädgårdslandet ska ställas i vinterskick. Jag hinner sällan med sådant i veckorna och på veckoslutet känns den uppgiften för övermäktig. Då det ju egentligen ska vara tvärtom: vilken befriande känsla att få sätta händerna i jorden och känna den egna pulsen synkroniseras med moder jords puls.

Finska politikerna vill förlänga arbetstiden och minska sjukskrivningar på arbetsplatserna. Jag frågar mig om inte flexiblarna inställning till arbete och "hemmakontor" skulle lösa det problemet, speciellt om arbetsuppgifterna de dagarna också innefattar mylla och gummistövlar. Tyvärr kan inte alla unna sig den lyxen. Men jag som inte kan unna mig en sjukskrivning (doktorander med stipendiefinansiering är bland de mest utsatta i arbetslivet...) kan istället unna mig det här!

Nu lite intensivt jobbande vid datorn innan myllan kallar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar