19.11.14

Färggranna bröd

Ikväll i mitt värsta trötthetstöcken fick jag ett infall.

Tänk om jag skulle försöka vidareutveckla Råsmarta Ulrikas rödbetsbröd. Körde iväg till butiken efter jäst (använder annars aldrig jäst) medan ungarna tittade på barnprogrammen, babyn mumsade kokt kålrot från kvällens köttsoppa och hubben diskade bort min middagsröra.

Tio minuter senare satte jag igång. En timme efter det hade barnen tunnbröd till kvällsmål. Färggranna sådana.

Här är receptet (välj själv vilken färg):

2 stora morötter (+ 1 msk rönnbärspulver)/2 mellanstora rödbetor/ca 200 g nässlor eller spenat.
4 dl vatten
1tsk honung
2 tsk salt
2 msk olivolja
50 g jäst
2 msk psyllium
2,5 dl bovetemjöl

Värm hälften av vattnet. Blanda andra hälften med rödbetorna/frysta nässlorna/morötterna i en blender till mos. Blanda det varma vattnet med mosen, salt, honung, och jäst. Tillsätt oljan. Tillsätt psyllium. TIillsätt mjöl. Låt jäsa I minst 20 minuter. Bred ut på bakplåtspapper. Grädda i ugn i 200 grader i 15-20 minuter. Låt svalna på galler med pappret på. Vänd uppochner. Dra bott pappret och klipp i bitar. Njut fräskt eller frys ner.

I morotsbrödet satte jag alltså till av mitt egenhändiga torkade rönnbärspulver och det var det som gav färg och smak. Det blev vinnaren i vår färggranna brödkorg.

2 kommentarer:

  1. Hej Mia! Fint bröd. En fråga, är psyllium fröna eller de malda skalena?
    MVH Petra

    SvaraRadera
  2. Det är väl de malda. Eller sök på fiberhusk.

    SvaraRadera