29.6.15

Ska barnens sporter associeras med socker?

Jag skulle vilja få igång en debatt om det här med barn, sport, och socker. Kan vi diskutera den kombon? Ser någon annan än jag problemet i att det nuförtiden vid varje sportevenemang, matcher eller terminsavslutningar serveras sockerstinna produkter till våra barn? 

Ja, jag är inkommen på det här med sockrets skador. Jag vet att många andra föräldrar här i regionen delar min oro över hur mycket socker vuxna häller i barnen nuförtiden. Och därför vet jag inte hur länge till jag kan hålla tyst om den här saken (inte längre än så här tydligen, nu skulle en anonymblogg vara bra att ha,,,). Nej, jag tycker faktiskt att det skulle vara dags för en ordentlig debatt om det här med socker och sport. 

Simskoleavslutningen gick ut på att få en sockermunk. Football-cuppen slutar med glass. Terminen slutar med berlinermunkar. Godsakerna skjöls ner med en behändig fyrkantig trip. Föräldrar ställer upp och säljer egna bakverk under matcher för att samla in kassa till fotbollslaget. Till vem säljer de dem? Till förbipasserande pensionärer? Nej, inte alls. Utan förstås till alla de där barnen som är där och spelar fotboll. 

Sen när har det blivit okej att lära barnen att associera sport med socker? Vad håller vi föräldrar på med egentligen? Var inte sporterna till för att uppmuntra barnen till att röra på sig för att delvis också motverka övervikt? Och varför sedan fundera över orsakerna till varför allt fler barn får för tidig pubertet då det är våra naturaliserade kulturella normer som ser till att barnen går omkring i ett konstant sockerrus. Även. När. De. Sportar.

Ska vi faktiskt ha det så här? Vad annat kunde vi tänkas belöna barnen med? Vad annat kunde en föräldraförening sälja för att få klirr i kassan?


6 kommentarer:

 1. Sockerruset är sannolikt bara en myt, se t.ex. http://www.voice.fi/terveysjahyvinvointi/tuore-tutkimus-lasten-vilkkaudesta-sokerihumala-saattaa-olla-pelkka-myytti/23/51987

  SvaraRadera
  Svar
  1. Yeah right. Så talar en som lever i förnekelse. Och sockerrus är bara toppen av ett stort isberg.

   Radera
  2. Yeah right. Så talar en som lever i förnekelse. Och sockerrus är bara toppen av ett stort isberg.

   Radera
 2. Vetenskapen har inte funnit bevis för att sockerrus skulle existera som verkligt fenomen. Personligen har jag aldrig märkt att mina barn skulle ha drabbats av ett sockerrus och har inte heller själv märkt att socker skulle påverka mig på det sättet. Så jo, jag lever väl i förnekelse då... (men inte vad gäller socker, för det äter vi nog).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var inte det jag syftade på. Oberoende vad vetenskapen säger om just sockerrus så finns det nu så mycket kunskap om bad sockrat gör med kroppen ayt den där attityden är oförsvarbar. Den kunskapen är också uppbackad av vetenskap. Det är dessutom infustrin som brukade tycka om att snacka om sockerrusets icke-existens och på så sätt inte låta diskussionen gå längre än så. Så läs gärna på innan du dtar till med de mest allmängiltiga påståendena.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera