4.3.15

Nordiska varianten på hijab

Ibland funderar jag på varför det här med muslimska kvinnors huvudbonad måste vara så politiskt laddat. Då jag tittar på den här gamla filmen från 1975 från Stundars här utanför Vasa (som för övrigt är väldigt intressant att kolla in) slås jag av hur otroligt lätt det måste ha varit för kvinnor förr i tiden att ta sig ut bland folk fast håret var i oskick.  När jag nu är inne på min andra dagenefterdag efter sömnlös natt med sjukt barn känns det som en väldans bra idé att sätta ryssjalen på huvudet då jag vandrar iväg 'incognito" till närbutiken på uppköp.

Eller vad säger ni, är inte min yngsta alldeles bedårande vacker i den nordiska varianten på hijab?Sätt 37 år till på det trynet och ni vet hur jag kunde se ut om jag bejakade våra gamla traditioner. Och äntligen skulle mitt evighetsproblem, dvs håret, få sig en praktisk lösning.

Är den gamla traditionen av huvudduk här i Norden också ett bevis på kvinnoförtryck? Nä, tänkte väl det. Tänk så snävt man kan tolka kulturbundna artefakter för att uppnå ett politiskt ställningstagande.

2 kommentarer:

 1. Turban eller mössa löser hårproblemen!

  Kvinnoförtryck nej, men en klassmarkör är det ju.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja kanske det, historiskt sett! Bra mycket snabbare att får på huvudet än en turban, och bra mycket svalare än en mössa då vädret nu blir varmare igen!

   Radera