18.3.15

Sockerfri, mjölkfri, och glutenfri födelsedagstårtaEfter mitt inlägg med den sockerfria, mjölkfria och glutenfria tårtan på 1-årskalaset har receptet efterfrågats. Jag kommer att fortsättningsvis utveckla kakbottnen för jag tycker att den ännu är för "tung" i smaken. Men den fungerar, och med lite mindre kaka och mer fyllning kan den bli riktigt fin.

Kakbottnen är tagen ur Ulrika Hoffers bok Smarta sötsaker, päronkakan. Jag har ersatt bovetemjölet med glutenfritt havremjöl men som sagt, ska försöka men andra lösningar för att göra den ännu fluffigare och godare i framtiden. De andra ingredienserna har jag modifierat att passa dubbel sats (den på bilden är gjord på tre satser men det blev för mycket kaka, så 2 borde räcka bra om man har ca 10-15 gäster). Varsågoda här kommer receptet:

Kakbotten
2 dl bovete/ glutenfritt havremjöl
6 dl mandelmjöl
2 tsk vaniljpulver
1 tsk bakpulver
4 skalade och rivna päron (på minsta på rivjärnet så att de blir till mos)
5 ägg
juicen från en hel lime (eller halv citon och rivet citronskal om citronen är ekologisk)
kokosolja + kokosmjöl till formen

Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt päron och äggulor. Vispa äggvitorna vita och vänd ner i smeten. Grädda i 180 grader i ca 40 minuter i kakform smörjd med kokosolja och panerad med lite kokosmjöl. Kolla att kakan är genomgräddad innan uppstjälpning.

Rosa krämig glasyr 
2-3 dl cashew nötter (blörlagda i minst 4 h föra)
2-3 msk stelnad kokosmjölk (låt stå y kylskåp och ta av den stelande delen i burken)
2 nävar frysta jordgubbar
en liten klyfta rå rödbeta eller 2  msk rödbetsjuice
5-10 frysta mangokuber
pressad saft från en hel lime (alternativt citronskal och lite citronsaft)
eventuellt 1-2 tsk vaniljpulver

Kör i mixer alla ingredienserna tills slät. Smaka och och sätt till av de olika ingredienserna enligt behov. Mera cashew  ger mera gräddig konsistens om smeten är för lös men det går också att llåta den stå och stelna i kylskåpet en stund innan man breder på den kalla kakbottnen.

Gul krämig glasyr
2-3 dl cashew nötter (blötlagda)
2 msk kokosmjölk, den stelnade delen
1, 5 citroner (saften och skal från en halv citron)
10-15 mangobitar
0, 5 tsk gurkmeja (var försiktig så att den inte ger smak, bara färg!)

kör i mixer alla ingredienser tills smeten är slät - smaka av och tillsätt av de olika ingredienserna vid behov. Cashew för mer konsistens, citron för mer smak, mango för mer sötma, gurkmeja för mer färg. Ställ i kylen innan du använder glasyren till att dekorera.

Skär upp kakan i två eller tre delar och fyll den med bananskivor och lite cashewgrädde ovan (alernativt avocado/äppelmos/jordgubbsblandning om man inte vill ha i så mycket cashew som kan vara problematiskt för känsliga magar). Dekorera/spritsa med de rosa och gula glasyrerna. Låt stå i kallt innan servering.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar