9.2.14

Glutenfria och mjölkfria våfflor

Den senaste tiden har jag haft svårt med både frukost och kvällsmål, av den enkla orsaken att om jag äter något som är för syrande så känner jag inom 10 minuter hur de sura uppstötningarna kommer smygande. Bra iofs, med tanke på att det inte är bra med en för sur kropp, vare sig man är gravid eller inte, och de här krämporna visar ju hur det står till nere i magsäcken. Men inte så bra om man ska försöka hålla en jämn matförbränning hela dagen. Har inte heller haft inspiration nog att göra några smoothies på evigheter. Tycker inte om att göra bara åt mig själv och har haft svårt att få ungarna att tycka om dem medan mannen alltid hinner borsta tänderna innan smoothien står färdig. Så frukosten har bestått av diverse glutenfri gröt, glutenfritt bröd, något ägg här och där och hemlagad jogurt - ingen höjdare för varken kräsna barn eller för den höggravida som vill motarbeta sura uppstötningar...

Så imorse vaknade jag med inspiration. Fram med våffeljärnet och ett basrecept som jag sedan modifierade enligt de råvaror som fanns att tillgå i vårt köksskafferi.

Reslutatet blev mer än hyfsat och tydligen var våfflorna inte heller alltför syrande för min kropp för jag har inte kännt av några besvär med syror idag. Dessutom ÄLSKADE barnen (och hubben) dessa nya våfflor och eftersom jag behövde kolla måtten blev 4 våfflor över från den andra satsen och dessa frystes ner för att kunna värmas upp i rosten som snabb frukost i veckan. HURRA! Suveränt, helt enkelt!

Här kommer receptet:



Gluten- och mjölkfria morgonvåfflor
(gör ca 8 våfflor)

2 dl solrosfrön
0,5 dl vatten
1 banan
1 skalat och urkärnat äppel
1,5 tsk arrow root pulver
1 tsk matsoda
1 msk vaniljpulver
2 ägg
Kokosolja till våffeljärnet

Mal först solrosfröna till ett fint mjöl i matberedaren. Tillsätt vattnet så att det blir smöraktigt. Tillsätt alla andra ingredienser och låt matberedaren göra en jämn smet. Stek i våffeljärn tills de är genomstekta (mina blev inte krispiga fast jag hade våffeljärnet inställt på Crisp, men det störde inte).

Servera med färska eller frysta bär. Vi gjorde en sylt på några dl fryst osockrad äppelmos med en handfull frysta jordgubbar som tinades upp på lågvärme på spisen, tillsatte sedan en mosad banan. Så gott!



2 kommentarer:

  1. Tusen tack för receptet, precis vad jag sökte efter inför Marie bebådelsedag (iofs i slutet på mars) och Alla hjärtans dag. Det är ju tradition att steka våfflor då. De blev ju lämpligt chokladbruna också så barnen trodde de var chokladvåfflor :) Jag hade i granatäpple också för smak och färg så de blev riktigt goda.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Roligt att höra att det lyckades för någon annan också, imorgon gör vi färska våfflor igen, dagen till ära... Fast jag funderar faktiskt på att göra äkta vaniljglass när grädden stigit i den färska råmjölken. Känns konstigt att göra glass på mjölkprodukter då jag så länge fixat till det med kokosmjölk!

      Radera