26.1.14

Nya insikter i väntans tider

Jag har försökt ta hand om mig själv på bästa sätt så här mot slutet av graviditeten. Gör nu avslappningsövningar med Hypnobirthing- cd:n (har nu hela materialet för självinlärningskursen). Har bara hunnit till fösta cd:n ännu (av 6) så har en bit att vandra. Försöker på bästa sätt följa råden men känner mig fortfarande väldigt fast i gamla strukturer, hoppas det löser sig medan jag tar tid att lyssna igenom allt material. Med gamla strukturer menar jag det här:




Det andra jag gjort är att jag gått på massage hos två kinesiskt inspirerade massörer. Hos en av dem fick jag tipset om att för att råda bot på sura uppstötningar dricka ljummet citronvatten genom dagen. Jag har nu kommit så långt att jag dricker citronvattnet före något annat på morgonen blandat med spirulina. Spirulina ska ha hög koncentration av järn, och en massa andras nyttigheter, så det är bra nu så här på slutrakan av graviditeten. Citronsmaken gör drycken "godare". Den andra massören gav mig tipset att ta lavendeldroppar i grönt te tre gånger om dagen för att lugna kroppen. Det försöker jag också komma ihåg men det blir nog mest en lugnande kopp grönt te på kvällen.

För en vecka sedan var jag dessutom hos en ayurveda-inspirerad läkare som ska vara specialiserad på kvinnor och barn. Ville kolla mina doshor igen, vad hon rekommenderar för föda på basen av det och mitt välsignade tillstånd. Hon gav mig bra tips, bland annat att öka på ghee-intaget för allmän balans. För benkramper rekommenderade hon en blanding av jordgubbar, sesamfrön och gröna grönsaker - har nu ätit en sådan blanding till kvällsmål några kvällar och kan säga att detr verkar fungera och också hjälpa mot sura uppstötningar. Ikväll blandade jag i lite nässelpulver som fick stå för det gröna, men tänkte i mitt stilla sinne att om det är sant att kalcium och järn inte ska ätas på samma gång så tar ju nässlorna och sesamfröna ut varann...

Hon rekommenderade dock andra maträtter för att öka på järnet, eller hemoglobinet. Även dessa har jag försökt få in i min menyn den senaste veckan. Bland annat rivna morötter med granatäppel, enbart äppel, riven rödbeta med malda jordnötter dränkta i citron. Sen ficka jag också några "förberedande" tabletter också som skulle intas med ljummet vatten kokat på kumminfrön. Har inte kommit mig för att ta tabletterna ännu - vill ju helst hålla kroppen i "naturligt tillstånd".

Fungerar det då med allt detta "extra"? Hmm, vad ska man svara på den frågan? Jag känner mig inte lika "jagad" som tidigare, ett visst lugn har lagt sig. Men frågar ändå mig själv hur fiffigt det är att få råd från så många olika håll. Jag menar, utöver det här har jag ju också rådgivningens råd och mättekniker som kanske mäter annat än vad dessa alternativ gör. Och så har jag min starka övertygelse om vissa kosttillskott som stöder både graviditet, födseln och amningen (läs här: Optimal nutritionoch här: supplements). Det kan bli lite svårt att navigera rätt med så många olika åsikter runtomkring och lätt utmynnar det i en känsla av endast mer stress. Men just nu tycker jag att jag hittat någon sorts balans - följer instinkten, ledsagd av flera av dessa råd. Det goda är att jag har mindre muskelkramper i benen än tidigare, mindre sura uppstötningar, mindre känningar av magen, lättare att somna om på natten... så det är ju bra. Vad som händer härnäst får vi väl se... eller jo jag vet vad som händer nu: jag stänger datorn, tar mina "supplements", kör lite avslappning och kryper till kojs.

Ha det gott!

2 kommentarer:

  1. Du kunde kanske hälla lite mjölk i örat också, det lär ska vara bra mot örsprång.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Örsprång var ett nytt ord för mig! Men googlade och insåg att det är öroninflammation. Nej tack, inget sånt i mina öron - hackad rå lök i en nylonstrumpa fungerar utmärkt - ifall att alla dessa probioter och förebyggande huskurer inte håller måttet. Men tack för tipset, kanske någon annan vill pröva det!

      Radera