18.12.12

Försiktigt, försiktigt...


För en tid sedan gick jag en kurs i Sverige. Där talade en expert på konsumtion om att vi alla är konsumenter. Det går inte att fly konsumtionen. Jag hade avvikande åsikt (som vanligt). Men visst har hon rätt, vi är alla delaktiga, kanske mer eller mindre, men vi deltar allihop. Och inte nog med det. Om du går omkring och tycker att politikerna är ena galningar som går med på att pumpa in massivt med pengar till länderna i södra Europa så kan jag bara säga en sak: vi är alla delaktiga.... För politikerna gör vad väljarna vill att de ska göra (och deras finansiärer). Politikerna gör vad de måste göra. De håller systemet rullande, försöker att undvika katastrof. Massarbetslöshet, kris och kaos i matbutikerna, kris och kaos på bostadsmarknaden. Det där som är så viktigt för var och en av oss. Vi är alla beroende av en inkomst, vi är alla beroende av mat, och vi är alla beroende av husrum. Speciellt är vi beroende av detta uppe i kalla Norden, utan detta skulle vi inte leva länge. 

Så att ge sig in i striden med de stora bankerna, med storbolagen, med exportindustrin är kanske inte något politikerna kan göra så där över en natt - utan att skapa kaos... Isället borde vi försiktigt, försiktigt, utan att någon märker det bygga upp självförsörjningsgraden i vårt samhälle (här tänker jag inte på stora kärnkraftsprojekt....). Hur gör man det då? Jo man försöker försiktigt försiktigt korrigera fel sorts kostråd så att folket inte är lika sjukt mera, inte behöver så mycket läkarvård mera, klarar sig själv helt enkelt... Sen försöker försiktigt försiktigt skapa alternativa business modeller, där de som vill och kan flyttar ut till landet och börjar brukar jord och sköta boskap för lokal självförsörjning. Sen försöker man försiktigt försiktigt hitta alternativa energilösningar till husen, bygger upp ett kollektivtrafiknät och cykel-infrastruktur runtom i landet så att vi inte behöver importera så mycket fossila bränslen (minskar ju trycket på exporten på samma gång, håller handelsbalansen i skick och vi behöver inte bryta ut så myckel råvaror ur vårt värdefulla land). Sen funderar man på hur man kan få igång den nationella klädesindustrin, med lokala råvaror (linne, ylle, läder). Helt diskret, utan att några EU-pampar eller stora banker utomlands lägger märke till vad som är på gång. Försiktigt, försiktigt...

Men vänta nu... jag fylls av glädje inombords. Allt detta är ju på gång redan nu! Försiktigt, försiktigt! Många har själv insett att de måste skippa kostråden och börja leva ett hälsosamt liv enligt vad kroppen kräver (LCHF, karrpaus... ring a bell anyone?). Butiken Anton & Anton hämtar in lokala råvaror till stan från gårdar i Nyland, många av dem ganska nystartade. Samma sak gäller de otaliga matringarna i Helsingfors förorter, och hemlevererade grönsakskorgar. Många installerar jordvärme och solpaneler i sina hem. Kollektivtrafiken utanför huvudstadsregionen är förfärlig och bilpolitiken är kanske inte ännu fixad, men visst går många omkring och drömmer om ett liv utan bil. Klädesindustrin, njaaa, kanske om några år, när alla dessa lokala gårdars får ska klippas och ullen behöver ett hem. Men visst finns det redan nu återanvändning av kläder - secondhand, nätmarknader, lopptorg - alla med stor åtgång. Nej hörni, vi är på god väg... försiktigt försiktigt bara, så ingen märker....för den som har läst Naomi Kleins bok "Shock doktrinen" vet vad som kan hända då... ja om jag riktigt tänker efter så har det ju redan hänt i Finland, året var väl 1992, om jag inte missminner mig...när vi började bygga upp det samhälle vi har idag, 20 år senare.... Så försiktigt försiktigt tar invidived tillbaka makten från systemet, "välfärdssamhället" och bygger upp en självständig välfärd som börjar med en själv, inte med en stat, som ska ge dig en massa saker, utan dig själv och din förmåga att skapa ett gott liv!

Kom bara ihåg: försiktigt försiktigt! Vi vill inte reta upp någon på vägen...

1 kommentar:

  1. Vad härligt att läsa ett inlägg som inte bara ser en domedag eller alla fel vi ännu måste rätta! Tack för det! :)

    SvaraRadera