28.3.13

Mjölken och häxor

Efter att igår ha serverat sonen sur havremjölk (och han lever ännu) ska jag idag ta mig i kragen och åka ut till bonden och tanka lite ursprungskomjölk i de här flaskorna.

 


  En av orsakerna att jag inte kommit mig för att testa det här alternativet ännu är just flaskorna. Jag har kännt att det är för jobbigt att fundera vad man ska transportera den där mjölken i. Ännu i kassakön funderade jag om det här var det smartaste valet, hur sjutton ska man rengöra så här smala flaskhalsar?

Bäst skulle det vara med en gammal hederlig aluminium butelj. Men de är så skråmiga nuförtiden att jag blir helt hyssig att tänka på alla bakterier som kan gömma sig i de skråmorna.

Sen kommer jag på att bakterier ju är bra... egentligen, bara de är goda. Så jag hoppas att de där sura bakterierna i havremjölken gjorde gott åt pojkens mage, och att de som vi får hemtankade idag inte heller ska förverkliga alla de hotbilder som den konventionella tron lyckats infiltrera min lilla hjärna med.

Förresten så här i påsktider så går jag och funderar en hel del på häxan (o)betydelse i vårt samhälle. Jag blev glad att få läsa en utförlig genomgång om häxans medeltida historia på Charlottes blogg. Men blev helt förfärad då jag googlade "synonymer" och "häxa" och fick dessa resultat:  ragata, käring, trollpacka, trollkäring, trollkrona, sierska, spåkvinna, harpa, markatta, spöke, rivjärn, fågelskrämm, gammal toka, gumma, huskors, madam, skrälle, skrålla, städhjälp, harp, satmara, furie, megära, argbigga, satkäring, xantippa, gorgon.

Av alla dessa alternativ tror jag att jag föredrar "madam", eller kanske "gumma". När man stöter på sådana här synonymer inser man hur jädrans infiltrerat vårt språk är med underliggande (negativa och nedvärderande) värderingar och hur det också styr vår syn på vad en häxa kan tänkas vara. Jag tänker nu på ordet machi (mapudungun) som har en helt annat positiv innebörd, i stil men "helare", "kurerare", "traditionell läkekonstförvaltare", "naturens förvaltare".

Jag personligen skulle mycket hellre se den forntida häxan som  någon som hade koll på naturens magi och som kunde fungera som en förmedlare mellan naturens krafter och folkets välmående. Kanske världen skulle ha varit annorlunda då...Men tyvärr kan jag inte påverkar den nedärvada uppfattningen om häxor och deras betydelse. Istället tar jag och önskar er alla en riktigt glad påsk!







1 kommentar:

  1. Glad påsk!
    kloka gumman borde ju också vara en synonym till häxa.

    SvaraRadera