19.1.16

Världens äldsta man är död - eller är han?

Jag läste nyss i Vasabladet på nätet att världens äldsta man har dött. Han var hela 112 år gammal och bodde i Japan. Herrn var född 1903.

I kustbyn där vi just vistades i södra Chile finns det en man (eller fanns det om han hunnit lämna livet på jorden sen vi var där) som var född i slutet av 1800-talet. Exakt årtal när han var född var inte helt klart för på den tiden då han föddes fördes inte bok så noga. Men om jag inte missminner mig var hans officiella ålder 117 år i tidningsartikeln som fanns inramad på en restaurang där vi åt. Artikeln var några år gammal... Han bodde ännu för några år sedan alldeles ensam och brukade sin jordplätt trots sin dryga ålder. Han hade inga levande släktingar men enligt restaurangägare hade en kvinna i byn (typ 70-åring) för några år sedan tagit sig an honom och nu bor han hemma hos henne. Klar i knoppen lär han också vara.

Så det om det. Kanske inte världens äldste man ännu är död. Kanske det finns många världens "äldste män" där ute i världen som vi inte ens vet om. I många kulturer är det här med födelsedagar och hur gammal man är inget man håller reda på då man har fullt upp med att leva och åldras tillsammans med naturen.

Intressant hur media har makt att skapa en bild helt beroende på vilken information som de snappar upp och tar sig an. Denna nyhet har förmedlats av FNB-AFP. Men skulle de ha haft tillgång till den information som jag besitter borde ju rubriksättningen på denna notis rimligtvis ha varit en annan. Om man inte gått inför att medvetet snedvrida sanningen förstås, vilket i det här fallet känns föga troligt. 

Ha det gott!


1 kommentar:

  1. Det finns säkert flera "världens äldsta" personer ute i världen som omvärlden inte vet om, för alla vill ju inte ha den publiciteten heller och media kan ju inte ha koll på varje stad och pytteliten by i världen heller :) Och när "världens äldsta man" dött så är det ju någon annan som blir världens äldsta istället, om vi ska va lite jobbiga.. ;)

    SvaraRadera