17.1.16

Socker-, Gluten- och mjölkfri glasstårta

Så var än ett kalas avklarat (och ett pyjamasparty för den äldre). Den här gången hade jag tänkt frångå mina principer om sockerfria, glutenfria och mjölkfria kalas. Who am I kidding, kidsen äter ju ändå socker på andra ställen, och nu är ju inte mjölk mer ett så akut problem hos oss. Jag tänkte fixa en glutenfri kakbotten och sen slänga på lite vipsgrädde och frukt. Men det finns en inbyggd switch i mig. Jag KAN INTE ordna barnkalas på det gamla 'normala' sättet. Det blir stopp, totalstopp. Istället flödar inspirationen, oberoende hur trött jag är en fredagskväll efter en lång vecka så hittar jag tydligen den där extra kicken energi till att... hitta på ett nytt kakrecept.

Denna gång en glasstårta (tur var väl det för ork till att göra en riktigt tårta skulle jag inte ha haft). Detta är receptet (räckte till två silikonformar, obs cirka mängd, lägg till och ta bort enligt behov):


Till 'glassen':

1,5 paket (300 g) frysta mangon
350 g kokosmjölk (gräddigare sorten, använder Santa Maria)
1/2 lime
ca 200 g frysta jordgubbar
1 banan (gärna fryst i bitar)
4-5 stora dadlar
2 msk kakao

Till våfflorna
2 bananer
3 ägg
1,5 dl bovetemjöl
3 msk potatismjöl
3 dl glutenfri havremjölk

glasyr:
ca 100 g 70 % (eller mer) choklad
1 msk kokosolja

Beredning

Kör i matberedare eller mixer mangokuberna med 150 g kokosmjölk och juice av en halv lime. Lägg i botten av silikonformar.Stek våfflor och lägg två våfflor ovanpå i silikonformarna. Kör jordgubbar och 150 g kokosmjölk i matberedare och sätt ovanpå våfflorna i silikonformarna. Fortsätta steka våfflor och lägg igen två våfflor ovanpå glassmeten. Kör i matberedaren banan, dadlar, 150 g kokosmölk och 2 msk kakao. sätt ovanpå våfflorna chokladsmeten och toppa silikonformen med två våfflor till. Ställ  i frys över natten. Ta ut en timme före festen och sväng kakan upp och ner. Smält choklad och kokosolja i vattenbad. Använd en sked för att slingra på chokladsåsen ovanpå glasstårtan. Låt den tina upp fram tills servering (ca 1 timmer är bra, mer går också om den är riktigt stelfrusen).


1 kommentar:

  1. På, ser jättegott ut, ska testa ditt recept snart :)

    SvaraRadera