29.4.15

Förberedelesr inför kostomställningen

Haloj, hänger ni med nu då nästa vecka?

Här kommer lite förberedelse:1. Recept på ghee (mjölkfritt smör, så att man slipper ta till margarin...):

Ghee eller klarnat smör
Ghee kommer från det ayurvediska (Indien) köket. Det är smör som kokats upp så att kaseinet (mjölkproteinet) separerats från själva fettet. Som namnet säger är slutresultatet en klar genomskinlig olja som när den kylnat blir lite fastare och grynigare. Ghee går att förvara i rumstemperatur.
Ingredienser:
Osaltat smör (saltat smör går också men kan sprätta vid uppvärmningen)
Instruktioner

Smält smöret i en kastrull (metall, inte mörk för då ser man inte när allt kasein kokat bort), låt koka på lägsta möjliga värme. Skumma av det vita skummet (kaseinet) när det stiger till ytan. Låt det sista kaseinet falla till bottnen och bli brunt. Gheen är färdig när fettet är helt klargult och man ser bottnen på kastrullen. Sila genom en duk eller kaffefilter i en glasburk så att allt kasein blir kvar i filtret.  Viktigt att göra det här medan gheen är het, senare stelnar den och då går det inte längre att sila bort kaseinet.

2. Recept på majonnäs: http://www.paleoskafferiet.se/enkel-majonnas/


3. Fröknäcke 

Fröknäcke
(från bloggen www.sandt.nu)
2 dl bovetemjöl eller fullkornsrismjöl
1 dl pumpafrön
1 dl solrosfrön
1 dl Sesamfrön
0,5 dl hela linfrön
1 tsk salt
0,5 dl kallpressad olivolja
2,5 dl kokande vatten

Sätt ugnen på 150g. Rör ihop bovetemjöl, pumpafrön, solrosfrön, sesamfrön och linfrön. Tillsätt olivolja och vatten. Lägg bakplåtspapper på två plåtar, fördela degen över plåtarna och platta ut så tunt det går. Sätt in i ugnen i 60 minuter.Inga nödvändigheter men kan vara bra att ha som alternativ färdigt i skafferiet då vi drar i gång.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar