17.8.14

När poesi inte är tillräckligt

Idag var vi på konstutställning i Kiasma i Helsingfors. Utställningen hette When poetry is not enough, av Alfredo Jaas, chilenare som blev tvungen att flytta från Chile för att få uppskattning för sitt jobb. Han illustrerar genom sin konst det som media aldrig lyckas förmedla. Mycket intressant utställning som synliggör det osynliga, eller de barriärer som existerar mellan rika västlänningar och modernitetens offer. De tre första fotona här är från ett rum fullt med oljetunnor, på ytan reflekteras bilder av både människor i Europa som hanterar giftiga avfall och afrikaner som får ta emot olagliga giftiga avfall, offren till att vi kan leva ett rent liv trots att det är vår skit det handlar om. Den fjärde bilden är Henry Kissinger, USAs utrikesminister på Nixons tid, även känd i många länder som den som hjälpt militären att brutalt ta makten, bl.a. i Chile år 1973. Skulle vi leva i en rättvisa värld skulle den här mannen ha ställts inför rätta för folkmord. Men så är det inte utan han har kunnat leva ett ganska så bekvämt liv i Förenta Staterna.

Frågan är, är orsaken till att allt detta kan fortgå den att så många i denna värld inte tänker själv? Att de utlokaliserar tänkandet. Jag är lite osäker om det är så. Idag känns det som om väldigt många tänker, ser, och vet. Mår dåligt av det de vet (och tänker). Det finns inga lätta svar. Inga lätta lösningar. Så vad hjälper det då att tänka?

Igår var jag på ett seminarium om,kopplingen mellan meditation och god hälsa. Den italienska läkaren (som för övrigt förälskade sig i min förtjusande dotter, jag vet hon föddes ju till en yogi den tösen!) berättade att man med meditation kan bota inte bara depression men också högt blodtryck, hyperaktivitet, och astma och en massa annat. Hennes centrala argument var att man ska genom meditation hittan mellanrum mellan tankarma, pauser i tänkandet och på det sättet hitta sitt inre jag, och få energierna att flöda på rätt sätt i kroppen. Kanske det inte är så bra att låta andra tänka för en men kanske vi alla, inklusive vår värld, skulle må gott av mindre tänk och mera meditation. Må gott hälsat en blivande yogi! both; text-align: center;">

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar