30.5.14

Tankar om jordbrukets varande

Just nu funderar jag mycket på hur det kommer sig att folk anser att det är helt normalt att vi i Finland inte har råd att hålla på med äkta jordbruk. Med äkta menar jag då alltså ett jordbruk som inte innefattar kemikalier varken som gödsel eller bekämpningsmedel, och som definitivt inte innefattar genmanipulerat foder till djuren. Hur kan den allmänna opinionen, jordbrukare inkluderad, blivit så förblindade att de tar nuvarande situation som huggen i sten, som något så normalt att det inte kan ifrågasättas. En del av orsaker är ju definitivt den billiga maten och stöden som förvränger uppfattningen om vad som bör odlas på våra marker. Men det är nog inte hela sanningen.

Hela sanningen är mycket större. Det handlar om allmänhetens likgiltighet gällande vad man sätter i mun, det handlar om handelns strypgrepp om vad som produceras, konsumeras och hur det prissätts, det handlar om osynliggörandet av bonden i media, eller jordbrukaryrket som något attraktivt. Det slog mig nämligen igår när lokala tidningen skyltade med stor rubrik på insändarsidorna om ungomsarbetslösheten som ett akut tema, att egentligen borde man ju skriva om möjligheterna som finns på landsbygden för de unga. Men man skriver aldrig om det. Aldrig. Varför inte? Man skriver bara att servicen dras in, att det är omöjligt att få jordbruket att gå runt utan stöd (om ens då). Hur kan det vara omöjligt? På samma gång skriker medvetna konsumenter efter rena och lokalproducerade råvaror. Är det konsumenten som inte fattar? Eller är det samhället i stort som inte fattat galoppen?

Tycker att första steget mot en vettigare ekvation skulle vara att göra (det ekologiska) jordbrukaryrket lika attraktivt som läkarnas, eller juristernas, eller bankdirektörernas... Men så länge de som producerar vår mat själva väljer att vara onsynliga inför oss konsumenter så kan vi ju inte känna till deras verklighet, det goda i att bruka jord. Det finns väl orsaker till att de väljer att fortsätta sträta trots att de verkar ha hela världen emot sig. Eller?

I USA har många högutbildade sadlat om och startat eko-grönsaksodlingar. Okej, det är kanske lite lättare att göra sånt i Kalifornien än i Österbotten. Men ändå, jag ser en hip trend på kommande där. Varför inte här?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar