20.7.15

Jag funderar på en sak

Jag går och formulerar en hypotes i mitt huvud just nu. När tankar om demokrati, makt, legitimitet börjar dyka upp i huvudet på mig igen under semestern betyder det att min hjärna börja vara redo för omgång två - den längtar efter skrivtid!

Men tanken som kom till mig var denna: what if vi lever i en ny tid av kungavälden, ja eller solkungar, självutnämnda och envåldshärskande sådana. Jag ser bankkontor på de bästa ställena i de Nordiska huvudstäderna. Jag ser eliten som avnjuter omåttliga förmåner medan folket är förslavat. Jag ser avsaknad av alternativ. Jag ser maktmissbruk. Jag ser nya prinsar och prinsessor. Jag ser palats, yachts, vrålåk av olika slag. Och jag undrar. Om vi skalar bort det politiska systemet som till stor del består av härskarnas förslavade knektar, hur klart skulle vi kunna urskilja de nya dynastierna, de nya kungaväldena, de nya kejsarna då? Hur snabbt skulle systemet bli olegitimt och förkastas? På ett eller annat sätt?

Och om vi ser på makt, legitimitet, och demokrati från ett historiskt perspektiv: vilka möjligheter till förändring finns det i det nuvarande ohållbara systemet på basen av vad som hänt förr?

Nya tankar, nya spår att utforska när jag inte längre lever i mitt avkopplade och frånkopplade sommarliv.

4 kommentarer:

 1. Ditt inlägg får mig att tänka på en sak som alltid förvånat mig: Varför går det ofta så att folk som medvetet valt att inte använda sin tid här på jorden för på att samla materiell välfärd (utan istället valt att göra det som de älskar / på riktigt finner intressant) senare blir förbittrade och avundas dem som gjort motsatt val? Om man valt allt offra sin tid på att jobba långa dagar/kvällar/nätter t.ex. på en revisionsbyrå eller investeringsbank, har man då inte gjort sig förtjänt ett vrålåk kanske?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet faktiskt inte. Har själv inte stött på sådant. Tror att de flesta av de du beskriver lever i olika världar. Det blir svårt att förstå varandra då. Ha det gott!

   Radera
  2. Vet faktiskt inte. Har själv inte stött på sådant. Tror att de flesta av de du beskriver lever i olika världar. Det blir svårt att förstå varandra då. Ha det gott!

   Radera
  3. Vet faktiskt inte. Har själv inte stött på sådant. Tror att de flesta av de du beskriver lever i olika världar. Det blir svårt att förstå varandra då. Ha det gott!

   Radera