24.2.13

Nya tag!

När jag började på ny kula här på den här bloggen så hade jag bestämt mig för att koncentrera mig på det goda. Mina tidigare erfarenheter hade slutat i vånda över allt det onda som existerar runt omkring. Nu knappa två månader efter hemkomsten från en av mina vackraste reseupplevelser hittills (men också  den absolut tyngsta) känns det som om det onda står och knackar på min port, även på denna blogg. Som om det på bara några månader hann säga puff och bortblåst är min livsglädje och fokus på det goda.

Nya tag! Jag kan berätta att den mat vi ätit de senaste månaderna har varit den absolut godaste jag lagat hittills i mitt liv! Varför? Färska råvaror och avstressad inställning till köket... gudomligt gott, för det mesta... Sen kan jag berätta att det är himla fint att få ha kvalitetstid med familjen, fast vi varit insnöade i en vecka nu pga sjukdomar så har det ändå varit mysigt! Igår vågade vi oss ut till marknaden på stan hela familjen. Först tog vi ett varv ner till fiskstranden och handlade veckoslutets omega-3 dos i filé-format. Efter en tur på vintermarknaden fick barnen komma med mig in till Lisa Koski och handla te (jordgubbsroibos och gingerlemon-grönt te). Det kändes som om vi steg in i Pippi Långstrumps värld, där bland alla exklusiva chokosorter och barnen bara pekade och pekade... och jag handlade och handlade (två chokladpraliner var, inte hela halva butiken som Pippi...)!

Här kommer ett recept på strömmingsbiffar som blivit en total succé hemma hos oss, glutenfria givetvis.

Strömmingsfiléer, godtyckligt antal.
Mandelmjöl, så mycket som nu behövs för att dränka strömmingarna i mjöl
Persilja, så mycket att man får i sig de nyttiga mineralerna men så lite att barnen inte märker det gröna...
Salt
Kokosolja, mycket!

Hacka persiljan fint och blanda med mandelmjöl och salt. Värm stekpanna med kokosoljan medan du dränker strömmingsstackrana i mandelmjölsblandningen. Fritera strömmingarna så de blir lagom krispiga. Serveras varmt!


Och sen ett tips på mjölkfritt potatismos:

Potatis
Palsternacka
Kokvatten
Fett från hemmagjord köttbuljong (vi råkade få fettiga ben från senaste leverans så jag kunde ta till vara mycket fett)
Olivolja
Salta

Koka potatis och lägg till palsternacka bitar på slutet. Lämna kvar en tredje del av kokvattnet. Mosa. Lägg till fettet och saltet. Vispa till ett mumsigt mos. Hur gott som helst! Vem behöver smör och mjölk?2 kommentarer:

  1. Fick inspiration och stekte strömmingsflundror på torsdag. Lade sedan in de som blev över i ättikslag och hade som frukost på fredag (med kokt ägg). Barnen skulle ha ätit fler än det fanns, det var totalsuccé!

    SvaraRadera
  2. Kul! Inte menar du väl ändå att kidsen åt strömmingar i ättikslag? Jag vet att dina barn är mera hardcore än mina... men ättikslag, really?

    SvaraRadera