10.11.13

Farsdagsmat i recept och bilder

Idag farsdag till ära satsade vi på att äta gott här hemma istället för att trängas på någon brunch eller ståendebord servering (och för att jag är hopplös på att planera och reservera bord... som tur har vi alla ingredienser här hemma tackvare vår stora frys och min "överlevnadsstrategi" gällande matuppköpen).

Så här såg det ut:

Breakfast in bed med gårdagens spenatplättar  med lite mandelsmör och hemlagade blåbärsoppa  smat ekologiska frukter. Märkvärdigare än så behöver det inte bli.
 Spenatplättar
2,5 dl fullkornsris
2,5 dl kokosmjölk
2 dl vatten
6 ägg
200 g fryst spenat
salt

Blanda alla ingredienser i ett kärl (jag använda stavmixer för att få en bra smet). Om spenaten är hel kör du den igenom mixer först, medan den ännu är frusen. Stek i kokosolja eller ghee.


Blåbärssoppa
1 liter blåbär
1,5 liter vatten
3 msk kanel
1 banan
3 msk potatismjöl + halv deci vatten
4 msk kokossocker (kan antagligen ersättas med en halv banan till)

Koka upp blåbären med vattnet (och kokossockret). Kör igenom en sil för att bli av med blåbärsskalen. 
Tillsätt mixad banan och kanel. Avred genom att blanda ihop potatismjöl och vattnet och häll i blåbärssoppan, låt sjuda upp under omrörning, tag bort från plattan när soppan tjocknat.


Middagen: 

Fördelen med det här konceptet istället för restaurang, speciellt för en som just precis botat sin sjuka hals och frossa med en stark dos av vitlöks/ingefära te, var ju då att man fick äta maten iklädd mjukisbyxor!
Klyftpotatis kryddat med himalayasalt och paprikapulver, brysselkål, vår sista grönkål gick till en sallad med mango, goji och sesamfrön och sen lite "grillat" highlanderkött (vi fick hemlevererat 42 kg ekologiskt highlander i fredags). Allt utom mangon, sesamfröna och gojibären var ekologiska och köpta från närproducenter, hurra!!!

Mitt senaste heimlaga-recept: Raw chokladkaka.

Raw chokladkaka
1,5 bananer 
4 msk raw kakao
2 dl kokosgrädde
2 msk kokosolja
1,5tsk vaniljpulver
1-2 msk kokossocker

Blanda allt i mixer. Lägg ett smörpapper/bakplåtspapper i botten av en kakform, häll på smeten och låt stå i >1h i frysen. Stjälp upp 10 minuter före servering och ta bort pappret från kakan. Dekorera med frysta hallon.

Yummy.
  
Och medan övriga familjen tittade på den nya "flyg-cars" filmen tog jag tillfället i akt och kollade in Robert Lustigs senaste Youtube-föreläsning. Så här ser det ut där jag bloggar just nu. 
Här kan ni titta på sockersanningen del 2 av Robert Lustig:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar