16.12.13

Att försöka bota akne på naturlig väg

Under hösten har jag utbytt tankar med en kompis om hur man kan naturligt bota sin hy från akneutbrott. Det finns så mycket motstridig information tillgänglig att man blir helt matt av att försöka bilda sig en egen åsikt om saken. Jag vet ju hur det känns, har ju själv gått omkring med ett tryne som sett ut som om jag snortat något olagligt (läs här: skin rashes). Senast föreslog jag att hon skulle pröva det som hjälpte mig att få bukt med mitt eget hudutslag: maca-pulver, men det tycks inte ha hjälpt. Så nu lovade jag henne att jag skulle samla lite information om vad som hjälpt andra, på naturlig väg.

Det tycks finnas lite olika sorters förklaring på varför akne uppstår.

Nätdoktorn ger den här förklaringen till orsakerna:

"
I puberteten ökar kroppens produktion av manligt könshormon (androgen) hos båda könen. Detta stimulerar talgkörtlarna till en ökad produktion av hudfett/talgsekret. Hos vissa personer är talgkörtlarna extremt känsliga för manligt könshormon dessa drabbas då av en svårare akne. .... Vidare ska man fundera över hormonstörning hos kvinnor som plötsligt får akne i vuxen ålder och samtidigt får oregelbundna menstruationer. Samtidigt som produktionen av hudfett ökar kommer talgkörtlarnas utförselgångar att försnävas så att hudfettet får svårt att komma ut och inflammation/hudsvullnad uppstår.
"

Nätdoktorn föreslår att man tvättar huden med Ph-neutraliserande tvålar, undvika feta krämer och makeup, samt tyr sig till preparat från apoteket som innehåller vissa ämnen som kan lindra utbrotten. Allt detta medan kostens roll förringas:

"
 • Det finns inga vetenskapliga bevis för att vissa födoämnen ger akne, men är du övertygad om att ett bestämt livsmedel ger dig finnar, ska du givetvis undvika detta. På senare år har forskningen ändå pekat på att kosten inte helt kan negligeras vid akne, men det finns inte tillräckligt med kunskap för att rekommendera någon specifik diet.
"

Ann Fernholm som däremot har studerat hur högt blodsocker, dvs den matkombination vi stoppar i oss, påverkar kroppen ger en mer nyanserad bild av varför akne uppkommer.  Hon menar att det är det blodsockersänkande hormonet insulin som trigger kroppens tillväxtsystem och kombinationen av båda påverkar fettproduktionen i talgkörtlarna. Hos kvinnor är dessutom akne tajt sammankopplat med polucystiskt ovariesyndrom, PCOS, vilket även det förklaras av för höga insulinnivåer i kroppen. Hon tillägger, precis som Dr Mercola, att akne är ett västvärldsproblem och att ursprungsbefolkningar inte alls lider av akne problem i samma utsträckning som de som lever på en västerländsk kost rik på raffinerade kolhydrater och socker.

Dr Mercola förklarar vidare i ett annat inlägg att de raffinerade kolhydraterna och sockret leder till att insulinet och insulinliknande tillväxtfaktorn IGF-1 (Fernholm skriver mycket om IGF-1 i sin bok ett sötare blod) ökar kraftigt. Det här leder till för mycket manligt könshorm (se där koppling till nätdoktorns förklaring!) som leder till att porerna i huden utlöser en substance (sebum) som lockar till sig akne-förorsakande bakteria. IGF-1 får hudceller som kallas kertinocyter att föröka sig och även detta är associerat med akne.

Med den här bakgrunden är det kanske lätt att motivera sig själv till självhjälp, på naturlig väg. Jo jag vet, kostomställning ÄR svårt, speciellt då det handlar om återhållsamhet med kolhydrater. Men om man vill åt problemet på en naturlig väg (och inte förstöra sin organism med antibiotikakurer som ofta föreslås då man besöker en läkare) så är det kanske värt ett ORDENTLIGT försök. Tricket är i så fall att börja med att hålla blodsockret stabilt så att insulinet inte skjuter i höjden och triggar utlösningen av IGF-1.

Hur gör man det? Man undviker främst de raffinerade kolhydraterna och socker. Kom ihåg att även frukt och framförallt saft (och torkade frukter i koncentrerad form) innehåller insulintriggande socker. Vissa mer (mango, banan) andra mindre (äppel), men i form av saft är alla frukter illa illa för insulinet. Bär är bättre, men inte i form av saft de heller, då stiger blodsockret snabbt. Sädesslagen är en annan insulintriggande bov - dessutom kan glutenet påverka tarmluddet och det i sig leda till olika obalanser i kroppen som ger utslag i akne (Källa:No Grain Diet clears up acne for good). Också ris, potatis, majs kan vara för problematiska (Simple Ways to Stop Acne Naturally). Det gäller också att hålla sig ifrån allt vad processad mat heter, i den göms en massa konstigheter, framförallt sånt som triggar blodsockret (för att stimulera hunger så att vi äter mer) i dem. Vad blir kvar? Mycket grönsaker, naturliga fetter, och kvalitetsproteinkällor (gärna också lever som innehåller massa goodies för kroppen!). Hemlagad buljong på äkta ben har en massa bra mineral och en helande verkan på tarmluddet (som kan ha tagit skada av gluten). Själv skulle jag kanske till att börja med också undvika mjölkprodukter, många studier visar en koppling mellan mjölkprodukter och acne (inte så överraskande med tanke på hormonerna i mjölken).

Utöver maten skulle jag antagligen försöka ätaen högkvalitativ fiskleverolja dagligen för att säkerställa ett gott intag av omega-3 fettsyror, som i rätt balans i kroppen motverkar inflammationer. Och en annan viktig aspekt skulle vara att äta rejäla doser av probiotika varje dag - många hudproblem är kopplade till en obalans i bakterierna i magen, Dr Mercola förklarar länken till akne här: Simple acne treatment works by helping your gut-brain connection. Även selen (paranötter!) och zink kan vara bra idé i kosttillskott (källa:Weston A Price- acne).

Gällande den yttre vården av huden delar jag inte alls åsikt med Nätdoktorn om att applicera tvål på akne-hud. Nej, kanske lite överraskande skulle jag försöka med en s.k. "oil cleanse" som neutraliserar fetthalten i hyn. Läs mer här: oil cleansing for naturally perfect skin. Wellness mama rekommenderar ricinolja eller olivolja, medan den här bloggen om akne på spanska talar varmt för olivolja, lavendelolja eller utblandad tea tree oil (jag skulle blanda en droppe tea trea i 4 msk olivolja).

Och så var det ännu det där med örtbehandling. Det finns ju en växt för nästan alla åkommor. När jag var till min ört-dealer i Santiago hittade jag ett paket örtte som hette "Diente de Leon". Och eftersom jag är så hopplöst ute då det gäller naturen, speciellt på spanska så hade jag ingen aning om att denna lejontand faktiskt är samma som maskros på svenska! Enligt den här länken på spanska ska maskrosroten ha visats vara bra för att bota akne pga dess antioxidanter och renande effekt på lever. Så ett dagligt maskrosrotste kan väl aldrig sitta fel det heller.


Sammanfattningsvis:
1. Bort med allt som höjer blodsockret, ersätt med mat som stabiliserar blodsockret och håller bort suget (läs: bra fetter, bl.a. kokosolja).
2. Undvik gluten och mjölkprodukter.
3. Ät fiskleverolja - bra sådan!
4. Ät probiotika - bra sådan! (och gärna andra fermenterade produkter, t.ex. surkål / kombucha)
5. Kör en daglig "oil cleanse".
6. Drick maskroste en gång om dagen.
7. Och till sist, kanske självklart men säger det ändå: Inga kemikalier på huden!

... i åtminstone några veckor för att se effekt.

Lycka till - amiga mia!

Mera länkar här:
http://ancestral-nutrition.com/5-steps-to-clearer-skin-and-how-i-cleared-my-acne/
http://chriskresser.com/naturally-get-rid-of-acne-by-fixing-your-gut
http://kellythekitchenkop.com/2011/04/treating-acne-with-diet-guest-post.html2 kommentarer:

 1. Råkar du ha tips för mjäll?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mjäll, precis som akne sägs vara ett tecken på obalanser i magbakterierna och obalans i omega3/omega6. En del av råden ovan kan även hjälpa här (naturlig mat, bort med sockret, probioter, omega 3). För att få bukt med fettsyreobalansen (om du äter en standard kost med mycket vegetabiliska fetter och spannmål har du antagligen för mycket omega 6) bör du öka intaget av omega 3 (läs: fiskolja). Sedan finns det tydligen knep för hur man får bukt med mjällsvampen i sig själv. Jag googlade snabbt och hittade följande svar på din fråga: http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2007/11/20/dandruff-is-caused-by-scalp-fungus.aspx och http://seizethedayz.blogspot.fi/2009/06/more-organic-ways-to-combat-dandruff.html. Hoppas du klarar av engelskan! Ha det gott!

   Radera