27.6.13

Tigerkaka på vita bönor

Det kan vara en utmaning att baka glutenfritt, speciellt om det dessutom är socker- och mjölkfritt. Risken är överhängande att slutresultatet smakar apa, eller i bästa fall paff. Hur som helst, inget man precis vill  bjuda på när gäster är på besök. Än mindre om det handlar om barn, de är tenderar vara värre connoiseurer än en Michelin-kritiker, eller i alla fall mer direkta. När jag började experimentera med socker- och glutenfria bakverka bestod mina ingredienser oftast av något sorts nötmjöl, eller kokosmjöl, och antingen banan eller dadlar stod för sötman. Det blev lite enformigt efter en tid. Jag lärde mig baka RAW, och det är ju gott, men inte alltid, speciellt inte på ett barnkalas. Sedan hittade jag Kelly på Spunky Coconut, och plötsligt fanns det inga gränser längre. Hon lärde mig baka kakor och kex, fyllningar och glassar, allt utan de ack så besvärliga allergenerna. Men Kelly använde mycket honung och stevia och speciellt stevian lämnar en konstig eftersmak. Så idag bestämde jag mig för att pröva en egen variant av hennes "Marble Cake". Och voilá, total succé.  Enda kruxet med det här receptet är att vi i Finland inte har färdigt kokta bönor i frysdisken. Så jag hamnade blötlägga ett kilo vita bönor igår kväll och börja morgonen med långkok. Men nu har vi reserver i frysen. Kommer bra till pass om en månad då det är dags att fira födelsedag igen.


TIGERKAKA (även kallad marmorerad kaka)

Ljusa smeten:
3,5 dl avsvalnade kokade vita bönor (inte så stor skillnad vilken sort)*
6 ägg
1 tsp flytande vaniljdroppar (kan även fungera med en vaniljstång)
50-100 g blötlagda dadlar (bäst resultat om dadlarna fått ligga i vatten över natten)

Mixa till slät smet i mixern.

Tillsätt:
 0,5 dl kokosolja
knappt 0,5 dl kokosmjöl
0,5 tsk kvalitetssalt
1 tsk matsoda
1,5 tsk bakpulver

För mörka smeten, gör en till likadan sats men ersätt kokosmjölet med 3/4 dl kakaopulver. Smörj bakformen med kokosolja och häll i den ljusare och mörkare delen om vartannat i formen.

Grädda i ugn i 200 grader i ca 40 minuter.* Har du aldrig kokat bönor? Gör så här: Skölj bönorna flera gånger med rent vatten. Låt ligga över natten i en stor skål med vatten som ligger rejält ovanför bönorna. Skölj bönorna igen innan du kokar dem. Koka i 1-1,5h tills de är mjuka. Låt svalna. Jag fryser in mina bönor på en långpanna. När de är frysta går det lätt att flytta över dem i mindre plastpåsar i passliga portioner (0,5 liter).

6 kommentarer:

 1. Tack för ett fint recept! Detta ska testas idag :) Kan man kanske använda de kokta vita bönorna som finns i tetrapack eller de som finns i konserver, om man inte vill koka själv?
  Btw så gillar jag din blogg och kikar in ibland :)
  H Izabel

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul med någon som gillar bloggen! Jag har aldrig försökt med konserverade bönor, men tror att det ska gå om man sköljer dem väl först. Om du prövar, var så snäll och meddela hur det gick - nyfiken!

   Radera
 2. Jo - nu har jag testat tigerkakan! Med konserverade bönor som jag sköljde noga. Och den blev riktigt god. Jag kommer att baka denna flera gånger - så jag sparar receptet, tack igen! H Izabel

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej men så bra! Tack! Vi ska göra den här kakan på min kurs imorgon, då kan jag säga och kursdeltagarna att de kan testa med konservburkarna (väldigt få orkar koka sina egna bönor...).

   Radera
 3. Vad är matsoda?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bikarbonat! Bättre sent än aldrig! 😏

   Radera