Som den
amerikanska arkitekten Carolyn Steel (2008) påpekat: mat är liv och genom att
studera mat kan vi förstå förutsättningarna för mänskligt liv. Hon menar att
mat har blivit en sådan sak som är för stor för oss att kunna se. Eftersom mat
finns överallt så tar vi också den för givet. Kanske det här är orsaken till
att vi är oförmögna att se kopplingen mellan mat och företagsverksamhet. Vi är förblindade av matens storhet.
På en
geografikonferens för en tid sedan hade jag möjligheten att höra om de
utmaningar som Estland stött på när de efter en paus på över femtio år försökt
återupprätta fiske som en småskalig näringsgren. Under Sovjet-tiden var det förbjudet att äga
småbåtar för fiske i Estland eftersom många fiskare försökt fly till Finland
med hjälp av sina båtar. När det blev lagligt igen att äga båtar fanns det inte
längre några farfäder eller morfäder som kände till konsten att fiska. Det är
inte en kunskap som går att återta genom formell utbildning, utan det kräver hands-on
kunskap. När den gått förlorad så är den borta, för gott. En av konsekvenserna
av det här är att det är importerad odlad norsk lax som serveras på restaurangerna
längs med sandstränderna, i stället för lokala specialiteter från lokala
fiske-entreprenörer.
Medan jag
lyssnade på de estniska forskarnas presentation kunde jag inte låta bli att
tänka att vi inte är långt ifrån att tappa vår lokala matkunskap här i Finland.
Min senaste forskning bland bönder i Österbotten och Nyland har gjort mig
medveten om hur svårt det ekonomiska läget är på många bondgårdar just nu. Jag
kan inte låta bli att förundras över just precis det här: om vi verkligen vill
förstå förutsättningar för företagsverksamhet, varför så lite forskning som
stöder förutsättningar för matproduktion, hur mat formar oss och hur vi
organiserar vår värld?
Var är alla
studier som kunde stöda alla dessa väldigt utsatta gårdar? Jag ser stora luckor
i kunskapen om mat som brådskande borde ges utrymme inom alla
företagsekonomiska forskningsområden. Det
är inte en fråga som bara berör jordbrukare och jordbruksutbildningen, matens
framtida öde berör precis varenda en av oss. Mat är liv, vi är liv, och utan liv, inget företagande.
Den här texten går ockå att läsas i det senaste numret av Tidningen Hanken.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar