Här kommer lite förberedelse:
1. Recept på ghee (mjölkfritt smör, så att man slipper ta till margarin...):
Ghee eller klarnat
smör
Ghee kommer från det ayurvediska (Indien)
köket. Det är smör som kokats upp så att kaseinet (mjölkproteinet) separerats
från själva fettet. Som namnet säger är slutresultatet en klar genomskinlig
olja som när den kylnat blir lite fastare och grynigare. Ghee går att förvara i
rumstemperatur.
Ingredienser:
Osaltat smör (saltat smör går också men kan
sprätta vid uppvärmningen)
Instruktioner
Smält smöret i en kastrull (metall, inte mörk
för då ser man inte när allt kasein kokat bort), låt koka på lägsta möjliga
värme. Skumma av det vita skummet (kaseinet) när det stiger till ytan. Låt det
sista kaseinet falla till bottnen och bli brunt. Gheen är färdig när fettet är
helt klargult och man ser bottnen på kastrullen. Sila genom en duk eller
kaffefilter i en glasburk så att allt kasein blir kvar i filtret. Viktigt att göra det här medan gheen är het,
senare stelnar den och då går det inte längre att sila bort kaseinet.
2. Recept på majonnäs: http://www.paleoskafferiet.se/enkel-majonnas/
3. Fröknäcke
Fröknäcke
(från bloggen
www.sandt.nu)
2 dl bovetemjöl eller fullkornsrismjöl
1 dl pumpafrön
1 dl solrosfrön
1 dl Sesamfrön
0,5 dl hela linfrön
1 tsk salt
0,5 dl kallpressad olivolja
2,5 dl kokande vatten
1 dl pumpafrön
1 dl solrosfrön
1 dl Sesamfrön
0,5 dl hela linfrön
1 tsk salt
0,5 dl kallpressad olivolja
2,5 dl kokande vatten
Sätt ugnen på 150g. Rör ihop bovetemjöl,
pumpafrön, solrosfrön, sesamfrön och linfrön. Tillsätt olivolja och vatten.
Lägg bakplåtspapper på två plåtar, fördela degen över plåtarna och platta ut så
tunt det går. Sätt in i ugnen i 60 minuter.
Inga nödvändigheter men kan vara bra att ha som alternativ färdigt i skafferiet då vi drar i gång.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar