22.7.13

När katten är borta: ett inlägg om GMO:ns intåg i Finland

Under sommarens högssäsong när nyheterna tenderar torka och folket tenderar glömma bort omvärlden lönar det sig för mössen att dansa på bordet. Och de gör de, med besked. Det är då man startar upp en fabrik för genmanipulerad soja som sedan skall marknadsföras och säljas både i Finland och övriga Europa som djurfoder: Genmanipulerad soja används i djurfoderframställning

Det sägs att det är brist på icke-genmanipulerad soja och därför tar man till genmanipulerad soja. Själv tror jag inte att det är ett sammanträffande att den genmanipulerade amerikanska
sojan nu blir alltmer vanlig i det europeiska djurfodret. Sojan har stött på patrull i USA efter att olika gräsrötter börjat organisera sig och sprida information om dess hälsorisker på sociala medier. Flera delstater i USA har under de senaste månaderna stiftat lagar om märkning av mat som innehåller genmanipulerade råvorar (i djurfoder främst soja och majs). Otroligt konstigt sammanträffande att Europa på samma gång blodtörstigt förhandlar sig fram till ett frihandelsavtal som även det inkluderar paragrafer om hur GMO:n skall få tillträde till våra marknader.

Vad är problemet då? Utöver det faktum att djur inte är skapta för att äta soja-produkter, och utöver det faktum att soja-fälten runtom i världen har en förödande effekt på sin näromgivning så är det ändå hälsoeffekterna som borde oroa var och en. Många verkar vara helt omedvetna om problematiken kring genmanipulerad mat. Låt mig göra en kort resumé av vad jag anser vara oroväckande:
- Det går inte att peka på exakta effekter av GMO. De är gömda och blir synliga med åren, kanske först i nästa generation.
- Autism i USA har skjutit i höjden under de senaste årtiondena (under den tid GMO konsumerats av amerikanerna). Idag sägs upp till var femte  (!) barn ha en diagnos på beteendestörning, och nej, jag skriver inte under att orsaken skulle ligga i bättre metoder att diagnostisera.
- Precis som jag inte skriver under bättre metoder att diagnostisera ADHD, autism, eller ADD, så tror jag inte heller på att allergier och känslighet för mat skulle ha ökat endast pga bättre diagnoser. Inte heller att autoimmuna sjukdomar har inget att göra med den s.k. maten som konsumeras idag. Nej, nej, nej. Orsaken till att gluten, soja, och kanske även mjölk tåls så mycket sämre nuförtiden måste ha något att göra med all denna gömda matmanipulation. Synd bara att vetenskapsmännens budget stryps så snabbt de ens kommer på tanken att detta kunde vara ett ställe att hitta samband mellan orsak och verkan...
- GMO har designats så att det ska tåla en massa bekämpningsmedel. Fast manipuleringen i sig skulle vara ofarlig så återfinns rester av starka bekämpningsmedlen i GMO-produkterna och omgivningen.

Så nu är det dags att ställa sig upp på barrikaderna även i Europa, och framförallt i detta dönicke-land där vi alltför länge låtit saker ske utan att vi orkat bry oss. Det räcker redan! Vi måste våga visa att vi inte vill ha denna skräpmat. Visa myndigheterna och bönderna att vi faktiskt bryr oss och att vi inte bara fiskar de billigaste priserna i lågpriskedjorna.  Det här med GMO påverkar VAR OCH EN, om inte nu så i framtiden. Jag har svårt att förstå hur bönderna i detta land går med på att mata sina djur med (GMO-) soja men än mindre förstår jag mig på folk som inte har lust att bry sig. Så om du bryr dig ens en gnutta om din egen hälsa, ta och skriv på det här medborgarinitiativet:Medborgarinitiativ för märkning av mat som innehåller GMO-råvaror.

Jag menar, om rävfarmsinitiativet klarade av att ta sig in i riksdagens korridorer, så kan jag inte förstå varför detta initiativ skulle förbli ett som druknar i mängden. Hallå människor, er hälsa, er framtid, era framtida generationers hälsa!

Om du vill läsa mer kan du till exempel kolla in Antti Heikkiläs fina inlägg om ämnet, rakt på sak som vanligt. Heikkilä sparar sällan på krutet men har också en hel del klokt att komma med.

För den som redan nu vill undvika GMO (och inte har möjlighet att köpa eko-kött, vilket jag givetvis rekommenderar som strategi i första hand) kan denna lista på vem som använder GMO-soja i sitt djurfoder vara nyttig:

GMO-fritt kött:
Kivikylä, 
Pajuniemi, 
Perniön liha 
Tapola
Saarioinen (broilern) 
Snellmanin (gris och nötI)


Kan innehålla GMO: 
Snellmanian (fågelfä)
Atria
HK
 Järvi-Suomen poriti
Pouttu


GMO-fri mjölk:
Valio, 
Satamaito 
Maitokolmio 
Arla Ingman (mjölkprodukter från Finland och Sverige)

Mjölkprodukter som kan innehålla GMO:
Arla Ingman (produkter som kommer från Danmark, dvs ostar)

Källa: http://www.gmovapaa.fi/etusivu/


Men OBS, OBS, OBS! Allt detta med vem som använder GMO-fri soja (oförsvarbart redan det i min värld, djuren är INTE skapta för att äta soja!) kommer säkerligen att ändras nu då marknaden fylls av billigare djurfodersalternativ. I alla fall om kunderna forsätter vara ena dönickar som enbart jagar den billigaste korven utan att bry sig om hälsoeffekterna... Rösta med plåmboken! Det finns alternativ! I Helsingfors-trakten levererar t.ex.  Nyby gård ekologiskt kött direkt till dörren. I Vasa och Jakobstad kan man gå med i REKO-projektet och få tillgång till prima ekologisk nöt-, svin-, och lammkött.


2 kommentarer:

  1. dum fråga från mej.....kan man bara hämta kött lådor från reko-projektet eller måst man vara medlem....?????

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man måste bara sluta ett avtal med bonden på förhand. Tag kontakt med ekonu projektledaren Ann-Sofi Ljungqvist!

      Radera