Igår blev det tv-show av det här med extremdieter (kolla här:OBS debatt ). Man
märker att det handlar om ideologier och vad man tror på då man
identifierar sig med vissa sorts argument och tycker att andra låter
helt galna, som tagna från en annan planet. Och jag är helt bombis på
att det finns andra som tycker att det jag anser vara sant är helt som taget från en annan planet.
Vad gör man då för att bli tagen på allvar? Man missionerar. Men helst så att ingen märker det, för det skapar ju en bortstötande reflex.
Margaringänget
har ett försprång i sin missionsverksamhet. Den har dessutom varit
ganska lyckad eftersom så många snabbt konverterade och började tro
blint på alla de teser som det gänget missionerar om. Jag menar för bara
några fåtal år sedan var det väldigt få som ifrågasatte
kolesterol-tesen, mättade-fett-tesen, light-produkt-tesen. Idag finns
det många tvivlare. De här tvivlarna har inte börjat tvivla av sig
själva, eller kanske jo delvis, för tron som margaringänget baserar sina
teser på har helt enkelt inte fungerat för dem. Men många har börjat
tvivla för att det nu finns andra konkurrerande missionssällskap.
LCHF-gänget har varit det mest synliga, men också kört en väldigt aggresiv linje som gjort att många uppfattat dem som fanatiska sektmedlemmar och ryggat tillbaka istället för att ta till sig deras budskap.
Jag
fick en fråga en tid tillbaka om vad som är så farligt med margarin,
varför jag inte vill att mina barn ska äta margarin. Mitt svar baserad
jag på min egen tro, min egen övertygelse, på basen av den information
som jag tagit del av, som även den är presenterad av någon med en
övertygelse om vad som är skadligt och hälsosamt då det gäller mat.
Så här lät frågan ungefär: Om det stämmer kommer kostrekommendationerna förr eller senare att förändras, och dagismaten därefter.Trodde att kostrekommendationerna baserar sig mer på tillgänglig kunskap än påtryckningar. Hoppas att det är så iaf. Om ditt barn brer margarin på ett knäckebröd fem gånger per vecka, är det skadligt?
Och mitt svar löd så här (har lagt till referenserna för att visa på vilken tro jag baserar mina argument på):
För
tillfället baserar sig kostrekommendationerna påtryckningar från
ekonomiska intressen (1). Studierna som användes var specialbeställda och
vissa observationer togs inte med i analysen för resultaten skulle inte
ha gynnat kolesterolskrämselpropagandan/margarinbusinessen (1;2;3;4).
Sedan har det spätts på med åren av ensidig fokus på mättat fett som
den utpekade onda faktorn i vår diet, sockrets roll har marginaliserats
och inte undersökts (3). Fast det var socker som ökade och inte
fettkonsumtionen ur ett historiskt perspektiv (3;4). Påtryckningarna kommer
nu på basen av andra studier som gjorts som kullkastar dessa teorier (5),
och vi är förstås del av de påtryckningarna för antingen tror vi på
kolesterolmyten och status-quo (dvs låter "välfärdsjukdomarna" och
övervikt fortsätta skena iväg okontrollerbart) eller så tror vi att det
är helt ologisk att människan skulle bli sjuk av naturlig mat (som
dessutom bevisligen förbättrar alla blodvärden och får folk att
mirakulöst gå ner i vikt), nu också alltmer uppbackat av vetenskapliga
studier . Men vilka studier/vilken verklighet vi väljer att tro på, det
är upp till oss. Ju fler vi är som tror på "naturlig mat" framom
industriframställd mat - destu större blir trycket...och kostrekommendationerna kanske förändras. Jag anser
inte att margarin är bra barnaföda - eller människoföda överhuvudtaget. I
långa loppet tror jag att det är mycket skadligt. Igen: tror, på basen
av de studier och de expert som jag bekantat mig med (6; 7, 8;9)....Våra hjärnor,
och framförallt barnens hjärnon behöver riktigt fett (9), inte någon fejk
variant som blivit populär för dess agronomiska och ekonomiska
egenskaper...
Det låter knappast föga övertygande att säga att jag baserar mina argument på tro. Men jag
anser att vi alla gör det. För i slutändan är det väl ingen som har den
ultimata sanningen. I så fall kan vi slopa forskningsverksamheten på
universiteten nu med det samma och bara lära oss den sanningen. För vad
är det för vits att forska om den ultimata sanningen redan är
tillgänglig? Aj jo, för då är vi farligt nära något som liknar
medeltiden, där kyrkan innehade den ultimata sanningen. Ingen: tro och
kunskap - nära besläktade även då.
Så när nu debatten kring extremdieterna lagt sig, och alla "experter" igen har fått säga sitt. På vilken planet lever du? Vilken tro vill du tro på?
KÄLLOR (för en gångs skull, bara för att det är ett inlägg om tro & kunskap):
(1) Sundberg, Ralf (2012) Forskningsfusket -Så blir du lurad av kost och läkemedelsindustrin. Optimal Förlag.
(2) Minger, Denise (2011):The truth about Ancel Keys: We've all got it wrong.
(3) Fernholm, Ann (2013) Ett sötare blod. Natur och Kultur.
(4) Eendfeldt, Andreas (2011) Matrevolutionen - ät dig frisk med riktigt mat.Bonnier Fakta.
(5) Sinatra, Stephen and Bowden, John (2012) The Great Cholesterol Myth
(6) Ramsden CE ,Zamora D ,Leelarthaepin B ,Majchrzak-Hong SF ,Faurot KR
,Suchindran CM ,et al. Use of dietary linoleic acid for secondary
prevention of coronary heart disease and death: evaluation of recovered
data from the Sydney Diet Heart Study and updated meta-analysis. BMJ 2013;346:e8707
ELLER i mer tillgängligt format: Swapping-butter-margarine-bad-health
(7) What if it has all been a big fat lie
(8) Saturated fat is not bad for your brain and you've been lied to
(9) Lifshitz and Tarim (1996) Consideration about dietary fat restrictions for children. Journal of Nutrition, Apr;126(4 Suppl):1031S-41S
Bra argumenterat och väl underbyggd. Obehagligt att det så ofta är ekonomiska intressen som står bakom "rekommendationer".
SvaraRaderaRoligt att det uppskattas, satte faktiskt ner lite tid på research i det här fallet just för att inte få det att låta som taget ur hatten! Och jo, mycket av dagens rekommendationer går att härleda till viss "lobby-verksamhet" tyvärr. Synd att allmänheten har svårt att se förbi dimridån (heter det så?). Och synd att det ska vara så svårt för alternativa källor att nå ut till allmänheten...orsaken till det kanske blir ett senare inlägg, något jag analyserar i mina egna studier - som ju inte specifikt handlar om mat.
RaderaLåt mig komma med lite anekdotisk information, eftersom du verkar uppskatta anekdoter mera än vetenskapligt underbyggda fakta. Min farmor fick en hjärtinfarkt och genomgick en bypass-operation vid 73 års ålder, för snart 20 år sedan (hon lever fortfarande). För 20 år sedan precis som nu var hon inte överviktig, hon drack alkohol mycket sällan och med måtta och hon har aldrig rökt. Som en person som upplevt krigstiden, den därav orsakade bristen på livsmedel och ransoneringen har hon alltid uppskattat god mat, vilket i praktiken för henne alltid innehöll smör, salt och grädde. Men också mycket frukter och grönsaker. Margarin kunde hon inte tåla smaken av, således åt hon det inte. Växtoljor (bland andra olivoljor) tyckte hon heller inte om (vilket hon märkte under en semesterresa till Italien, där enligt henne "alla sallader var genomdränkta av vidrig olivolja"). Efter bypass-operationen uppmanade läkarna henne att lägga om sin diet, undvika mättade fetter och salt, precis som man kan vänta sig. Hon är över 90 år gammal idag och har klarat sig utan nya hjärtinfarkter.
SvaraRadera