23.2.15

Vi är inte individer vi är samhällen.

Vi är samhällen. Vi är inte individer utan samhällen av olika bakterier. Hur bakteriebalansen ser ut och hur väl våra små "pöpön" kan sköta sitt jobb beror på hur väl vi ser till att de får rätt sorts näring.

Hittills har vetenskapen fokuserat på bara "the bad guys" och haft inställningen att om man utrotar de dåliga bakterierna så utrotar man också sjukdomar (och underförstått, förebygger hälsa). Det är är ett reduktionistiskt sätt att se på världen och människan i den och det existerar inte enbart i synen på människan utan det går att finna även i hur man tar hand om jordbruket idag, bekämpningsmedel som ska utrota det onda till förmån för det goda. Det här synsättet har dominerat (västvärldens) vetenskapen i över femtio år och haft digra konsekvenser för hur vår värld ser ut. För vad händer om alla olika delar av vår värld är sammanlänkade? Om det inte finns något ont och gott utan enbart sammanhängande delar, där balansen är det viktigaste för god hälsa och god skörd? Vad händer om det som man tidigare trodde att inte hade någon betydelse egentligen är det som är roten till det goda. Om man genom att utrota det onda engentligen tar kål på allt och alla? Skrämmande tanke.

Jag tror att det är dags för paradigmskifte. Det är dags att tänka om. Och Michael Pollans senaste bok om mat kan vara ett bra ställe att börja utforska just precis detta. Eller vad sägs om det här referatet av boken? Michael Pollan's book Cooked.

2 kommentarer:

  1. Hannele Luhtasela-el Showk25/2/15 01:31

    Hejsan! Jag hittade din blogg via Finlandssvenska bloggare-gruppen på Facebook och efter att ha läst ditt inlägg kan jag inte låta bli att kommentera.

    Det är roligt att se att allt fler människor börjar inse hur viktiga mikrober är. Mikrobiomet, dvs. alla de mikrober (bakterier, svampar, virus, protister) som lever i våra kroppar, är ett ämne som biologer forskat allt mer om de senaste 10 åren. År 2008 inleddes ett stort 5-år långt projekt för att specifikt forska i människans mikrobiom: reda ut vilka mikroberna är, vad de gör och vilken effekt de har på hälsan. Jag har följt med forskningen från början (jag är biolog) och därför klingar det falskt i mina öron då du säger att "Hittills har vetenskapen fokuserat på bara "the bad guys"". Allt vi vet om den otroliga mängden och mångfalden bakterier (och andra mikrober) i våra kroppar kommer från vetenskaplig forskning.

    Problemen du nämner, såsom alltför entusiastisk användning av bekämpningsmedel, beror inte på vetenskapen utan på den omgivande världens ovillighet att ta vetenskapliga resultat i beaktande. Det ekonomiska system vi lever i, där pengar kommer före allt annat, är orsaken till att vi använder alltför mycket bekämpningsmedel och alltför mycket antibiotika. Det är tack vare vetenskaplig forskning som läkare inte skriver ut antibiotika lika lätt längre.

    Det här blev lite längre än jag tänkt, men jag tycker det är viktigt att förstå att vetenskap inte är någon slags fiende utan det bästa sätt vi har att förstå världen omkring oss - ett mänskligt och därför inte felfritt sätt, men utan tvivlan det bästa sättet (hittills). Hur vi använder den informationen beror på oss.

    SvaraRadera
    Svar
    1. -Hej, kul med en så välforumlerad kommentar! Jag var kanske själv lite klumpig i hur jag utryckte mig. Det jag syftade på var att den medicinska praxisen varit att fokusera på att utrota de bakterier som förorsakar sjukdom (genom antibiotika som då också rubbar balansen med alla de andra mikroberna som du nämner). Jag har stor respekt för äkta vetenskap, och är alltid lika glad att höra nya rön som bekräftar sådan som man redan anat. (Natur-)vetenskapen i sin absoluta renhet levererar mycket intressanta och i många fall nödvändiga infallsvinklar på vår värld. Det jag däremot inte har respekt för är all den mygel som även du nämner ovan. Och en grej som jag anser vara problematisk med vilken vetenskap som helst, är att vi alltid är begränsade i vårt sätt att utöva forskning enligt vad vi vid ett visst tillfälle tar som givet. I fallet mikrober har det hänt mycket de senaste 10 åren, men det är endast när nya rön kommer in som man kan bygga upp ny forskning. Dvs vetenskapen kan aldrig ha den absoluta sanningen, men ja, så länge forskningen är i allmänhetens intresse är det sällan vetenskapens syfte att vara vår fiende och som tur är är den också för det mesta vår vän. Men inte alltid, och det är bra att komma ihåg. Etiska frågeställningar gällande vetenskap är ett mycket relevant tema som borde debatteras ofta och öppet i samhället idag! För precis som du säger, om det är det bästa sättet att förstå världen runt omkring oss så måste även vetenskapen i sig tåla kritisk utomstående granskning, inte bara hur den används men också gällande dess innehåll (vilket den ju delvis gör genom review processer). Ha det gott!

      Radera